AED-toestellen

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan dan het verschil maken tussen leven en dood. Ook op Eiland Zwijnaarde zijn er verschillende AED-toestellen beschikbaar — al zijn ze vandaag enkel privé.

Wat is een AED?

Een AED is dat herkenbare groene kastje met een hart en de letters AED. Binnenin zit een draagbaar toestel dat een elektrische schok toedient bij hartritmestoornissen. Die schok kan het hartritme herstellen. Het toestel is gebruiksvriendelijk en veilig. Iedereen mag een AED gebruiken, ook zonder medische opleiding. Het geeft duidelijke gesproken instructies zodat je meteen kan handelen terwijl de hulpdiensten onderweg zijn.

Hoe werkt het?

De meeste AED’s hebben slechts één of twee knoppen:

    • één om het toestel aan te zetten;

    • een tweede om een schok toe te dienen (indien nodig).

De bijgeleverde zelfklevende elektroden brengt u aan op de ontblote borstkas. De AED analyseert het hartritme automatisch en beslist of een schok nodig is. In sommige gevallen moet u zelf nog op een knop drukken om die schok toe te dienen.

Herken het AED-pictogram

Ziet u dit icoon? Dan bent u dicht bij een toestel dat levens kan redden.

Waar vindt u een AED op Eiland Zwijnaarde?

Momenteel zijn er op Eiland Zwijnaarde enkel private AED-toestellen aanwezig. Deze bevinden zich verspreid over verschillende gebouwen en zijn niet publiek toegankelijk. Stad Gent voorziet op dit moment geen openbare AED’s op het terrein.

Onderstaande kaart toont alle gekende AED-locaties op het eiland: