Bouw multifunctioneel parkgebouw gestart

Persbericht - NV Tech Lane Parkgebouw

23/05/2024

Op het bedrijventerrein Tech Lane Ghent in Zwijnaarde zijn de werken gestart voor het Parkgebouw. Dat multifunctionele gebouw moet ruimte bieden aan onderzoekers en ondernemers, maar moet ook een belangrijke rol gaan spelen in de opbouw van de community op het wetenschapspark. Het zal daarom niet alleen kantoorruimte en infrastructuur voor labo’s bieden, maar ook event-, restauratie- en vergaderfaciliteiten. Het Parkgebouw – voortaan The Nucleus genoemd – wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, de POM Oost-Vlaanderen, de UGent en stadsontwikkelingsbedrijf sogent. Voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud (DBM) ervan werd het consortium Algemene Bouw Maes Cegelec – ITB met evr-architecten en VINCI Facilities aangesteld. Als alles volgens planning verloopt, opent het gebouw zijn deuren in 2026.

Met campussen van de UGent, toonaangevende onderzoekscentra als imec en het VIB, en met verschillende bedrijven, is de Gentse regio uitgegroeid tot een aantrekkelijke locatie voor innoverende tech-ondernemingen en R&D-afdelingen van gerenommeerde bedrijven. Tech Lane Ghent Science Park — het wetenschapspark dat PMV realiseert samen met UGent en sogent — wil niet alleen een antwoord bieden op hun groeiende vraag naar infrastructuur maar bovendien een ecosysteem doen ontstaan met een sterke interactie tussen start-ups, kennisinstellingen en research-afdelingen van multinationals. Het bedrijventerrein is volop in ontwikkeling: er worden verschillende R&D-faciliteiten gerealiseerd van grote nationale en internationale bedrijven, en ook een landschapspark.

Community

The Nucleus wordt een centrale ontmoetingsplek in het park van het bedrijventerrein en moet er een echte community doen ontstaan. Het 28 meter hoge gebouw zal daarom naast kantoor- en laboruimte ook een restaurant bevatten, net als event- en vergaderruimtes. Zij moeten de kruisbestuiving mogelijk maken tussen onderzoekers en ondernemers, en zo leiden tot meer innovatie. Alvast het Centre of Excellence in Sustainable Pharmaceutical Engineering & Manufacturing (CESPE) zal een flink deel van de ruimte in het Parkgebouw huren. CESPE is een innovatieplatform waarin AUGent-onderzoeksgroepen en industriële partners samenwerken aan nieuwe manieren om de medicijnen van morgen te produceren. De aanwezigheid van CESPE ondersteunt de ambitie en de rol van het Parkgebouw en het wetenschapspark om de Gentse regio verder te laten uitgroeien tot een internationale hub voor pharma-, biotech-, cleantech- en healthtech-bedrijven of R&D activiteiten.

Toekomstbestendig & duurzaam

The Nucleus wordt gerealiseerd door POM Oost-Vlaanderen, PMV, UGent en stadsontwikkelingsbedrijf sogent, samen verzameld in de NV TechLane Parkgebouw. De bouwwerken worden uitgevoerd door het consortium Algemene Bouw Maes, evr-architecten, Cegelec, ITB, VINCI Facilities en VK Architects and Engineers. Het wordt een opvallende constructie met een dubbelhoge publieke plint en een pastelgroene circulaire gevel. De ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat het gebouw gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende noden en regelgeving. Naast toekomstbestendig zal het ook duurzaam worden gebouwd. De totale bruto vloeroppervlakte van het project bedraagt bijna 12.000 m² met zowat 1.500 m² aan algemene faciliteiten voor alle gebruikers van de site zoals vergaderruimten.

“Met state-of-the-art infrastructuur op een unieke locatie kunnen we onze ambitie realiseren om het toonaangevende innovatiecentrum voor de duurzame vervaardiging van (bio-)farmaceutische geneesmiddelen. De nabijheid van heel wat verschillende stakeholders op het wetenschapspark zal bovendien een enorme boost geven aan het ecosyteem”, zegt Christoph Portier, CESPE-manager.

“Het Parkgebouw wordt een bijzondere smeltkroes en ontmoetingsplek. Het wordt het kloppend hart van onze gemeenschap. Het is én een ondersteunend facilitair gebouw, én een bedrijfsverzamelgebouw én een onderzoeksgebouw voor CESPE… Een voorbeeld van verduurzaming ook en dus een referentie voor andere bedrijventerreinen”, zegt Dieter Geenens, voorzitter NV TechLane Parkgebouw

Erwin Vrijens, hoofd Vastgoed bij de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV: “PMV is niet alleen een belangrijke financier van (startende) biotechbedrijven in het Gentse maar heeft zich vanaf de start mee achter de realisatie van het Parkgebouw geschaard op Tech Lane Ghent Science Park, een wetenschapspark dat PMV realiseert samen met UGent en sogent. Samen met onze partners richtten we een projectvennootschap op om het gebouw te realiseren én te exploiteren. We zien immers dat kruisbestuiving steeds belangrijker wordt: samenwerking over de bedrijfsgrenzen heen leidt tot innovatie, en dat willen we met het nieuwe gebouw stimuleren.”

Sami Souguir, voorzitter sogent: “Tech Lane Ghent groeit bijzonder snel en dat zorgt voor extra noden. Dit centrale Parkgebouw komt tegemoet aan de wensen van de vele verschillende gebruikers van de site. Het wordt de centrale ontmoetingsplek met een restaurant, vergaderruimtes, conferenceruimte en het komt ook nog eens in een groen kader waar iedereen die op de site werkt tot rust kan komen.”