Werken aan de fietsbrug ten vroegste hervat
in het najaar van 2023

De fietsbrug aan Eiland Zwijnaarde haalde de voorbije maanden verschillende keren de kranten, want door een juridische procedure werd de bouw van de brug voor onbepaalde tijd stilgelegd. Als alles goed verloopt worden de werken ten vroegste in het najaar van 2023 hervat. Dan is het nog eens een klein jaar wachten vooraleer we over de brug kunnen fietsen.

Extra stimulans om te fietsen naar het werk

De nieuwe fietsbrug zal Eiland Zwijnaarde verbinden met de Zwijnaardsesteenweg én de verbinding Merelbeke-Gentse binnenstad een stuk aangenamer maken. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid en comfort, het verkort de fietsafstand ook met maar liefst 2 kilometer.

Het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde is volop in ontwikkeling en zal finaal meer dan 3.000 jobs opleveren. De fietsbrug vormt dus een extra stimulans voor alle werknemers om de fiets te nemen naar het werk.

Werk aan de winkel

De fietsersbrug over de Tijarm van de Schelde zal in totaal 88 meter overspannen en 6 meter breed zijn. Het wordt een sobere betonnen constructie met een soort ‘vinnen’ die boven het rijoppervlak uitsteken. Deze bevatten niet alleen de draagkabels maar doen ook dienst als zitelementen en als obstakels om zware voertuigen van het brugdek te weren.

Naast de fietsbrug worden ook de jaagpaden in de projectzone heringericht en wordt de aansluiting van het jaagpad met de Zwijnaardsesteenweg verbeterd en verbreed. Ook wordt de dijk op de rechteroever verhoogd tot 8 meter, zodat Merelbeke beter beschermd zal zijn tegen mogelijke overstroming van de Schelde. En dat is nodig, want als het stormt op de Noordzee kunnen het getij en de hoge waterstanden helemaal tot in Merelbeke reiken.

Vele handen in elkaar geslagen

Stad Gent, gemeente Merelbeke, De Vlaamse Waterweg NV en Eiland Zwijnaarde NV sloegen de handen in elkaar om dit project te realiseren en zo te werken aan een duurzame en toekomstgerichte ontwikkeling voor Eiland Zwijnaarde. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen en het Agentschap Innoveren & Ondernemen doen hun duit in het zakje en financieren mee.

Wacht niet op de fietsbrug:
fietsen kan nu al naar Eiland Zwijnaarde!

Fietsen is ideaal om lichaam en geest te ontspannen! Neem nu dus maar al de fiets naar je werk op Eiland Zwijnaarde. Een comfortabele route uittekenen kan makkelijk en snel via de fietsrouteplanner van de Stad Gent.