Duurzaam en flexibel naar Eiland Zwijnaarde met Blue-bikes

De bereikbaarheid van Eiland Zwijnaarde is een belangrijk aandachtspunt voor de bedrijven en partners op de site. Om de druk op de R4 te helpen verlichten, wordt er gestreefd naar een modal split waarbij maximaal 50% van de verplaatsingen met de auto gebeurt. Alternatieven voor de wagen zijn dus essentieel – zowel voor werknemers als bezoekers.

Deelfietsen als duurzaam alternatief

Op vraag van de bedrijven op de site ging VZW Eiland Zwijnaarde op zoek naar een geschikte deelfietsaanbieder. De belangrijkste selectiecriteria waren maximale flexibiliteit en een uitgebreid netwerk van ontleningspunten in de omgeving en omliggende gemeenten.

De keuze viel op Blue Mobility, aanbieder van de bekende Blue-bikes. Deze partner kreeg eerder al de concessie voor het opzetten en uitbaten van een fietsdeelsysteem binnen de Vervoerregio Gent. Dankzij een clausule in dat contract kon ook VZW Eiland Zwijnaarde in samenwerking met Stad Gent op het systeem intekenen. De VZW neemt alle kosten voor haar rekening. Bovendien stelde NV Eiland Zwijnaarde drie parkeerplaatsen gratis ter beschikking en verwijderde ze de biggenruggen om ruimte te maken voor de fietsenstalling.

Waar staan de fietsen?

De fietsen zijn terug te vinden op de maaiveldparking op de hoek van de Marthe Versichelenstraat en de Middenstraat. Er zijn drie gewone en drie elektrische fietsen beschikbaar.

Het systeem werkt volgens een ‘back-to-many’-principe: gebruikers kunnen de fiets achterlaten op een andere locatie binnen het netwerk. Het is dus niet nodig om de fiets terug te brengen naar het oorspronkelijke vertrekpunt – ideaal voor wie flexibel wil reizen. Binnen de vervoerregio Gent zijn er 65 van die locaties, op strategische plaatsen waaronder de stations van Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort, Merelbeke, Melle, De Pinte en de tramhalte Zwijnaarde Molen. Vind alle locaties in de app van Blue Mobility.

Goed verzekerd én sociaal onderhouden

Alle fietsen zijn verzekerd via Ethias, en er is gratis pechverhelping voorzien in heel België. Het onderhoud en de herstellingen worden uitgevoerd door de sociale economiebedrijven De Fietsambassade en Group INGRO Maatwerk.

Hoe werkt het?

Particulieren hebben de keuze uit verschillende tariefformules: losse tickets, een flexibel lidmaatschap of een vast abonnement. Bedrijven kunnen opteren voor een abonnementsformule of vouchers.

Een fiets reserveren kan snel en eenvoudig via de app van Blue Mobility. Elke fiets is uitgerust met een digitaal slot, dat geopend kan worden via de smartphone. Nieuw met het systeem? Bekijk hier het instructiefilmpje voor een duidelijke stap-voor-stap uitleg.

Samenwerking en interoperabiliteit

Blue-mobility is momenteel de best geïntegreerde deelfietsaanbieder van het land. Er zijn reeds actieve integraties met volgende MaaS-platformen (waardoor gebruikers zich niet nog eens afzonderlijk dienen te registreren): Olympus Mobility, KBC bank app en Optimile.

Meer info

Alle details over tarieven, gebruiksvoorwaarden en registratie zijn te vinden op https://blue-bike.be/.