Fabriek Logistiek

Fabriek Logistiek doet dromen van een ideale logistieke wereld

Of het echt een droom geweest is, willen we graag weten? En ja hoor, Danny Vanrijkel knikt instemmend. “De realisatie van een logistiek testcentrum was inderdaad een droom waarin ik keihard geloofde. Ik voelde de nood binnen de sector en heb er dan ook alles aan gedaan om iedereen mee te krijgen in dit verhaal.” En zie, de droom is werkelijkheid geworden: Fabriek Logistiek is het eerste logistieke testcentrum in België! We spraken met een gepassioneerde bezieler, die dag in dag uit verder blijft sleutelen aan zijn levenswerk.

De droom krijgt vorm

Sinds 2009, toen Danny Vanrijkel startte als projectmanager Logistiek bij de POM Oost-Vlaanderen, houdt hij de vinger aan de pols van de logistieke sector. Hij sprak met tal van mensen, bezocht logistieke beurzen en ontdekte hoe het er in vele bedrijfsmagazijnen écht aan toe gaat. En zo begon het idee te rijpen… Hij haalt er enthousiast tijdschriftartikels bij uit die tijd. “De noodzaak aan automatisering en robotisering werd daarin volop beschreven,” zo laat Danny ons mee lezen. “Men had het over de snelle ontwikkeling in logistieke technologie en over de opkomst van e-commerce, een enorme uitdaging op logistiek vlak. Daarenboven werd het personeelstekort ook steeds maar groter… De sector had dus nood aan concrete ondersteuning, en dat deed mij echt wel dromen van een logistiek testcentrum, in combinatie met concrete opleidingsmogelijkheden.”

“In overleg met ondernemers en logistieke consultants die met beide voeten in de praktijk staan, hebben we het idee van Fabriek Logistiek verder ontwikkeld. Het was daarbij van meet af aan duidelijk dat we innovaties dichter bij ondernemers wilden brengen om zo de logistieke sector naar een hoger niveau te tillen. Toen ook VDAB mee aan tafel schoof en bereid was om hun expertise op vlak van opleiding toe te voegen aan het aanbod van Fabriek Logistiek, was de puzzel gelegd.” Businessmodellen werden uitgeschreven, beleidsmakers werden overtuigd, de nodige middelen vrijgemaakt, architect en bouwbedrijf gingen aan de slag en in juni 2022 werd Fabriek Logistiek feestelijk geopend!

Een schat aan logistieke testmogelijkheden

“Via exclusieve partnerschappen – met vandaag maar liefst 42 partners mee aan boord! – konden we twee hallen vullen met de meest diverse logistieke technologieën. De testruimte voor pallet- en magazijnwerking is goed voor 2.400 vierkante meter, daarnaast is er 2.000 vierkante meter e-commerce-testruimte en nog eens dezelfde oppervlakte voor het trainingplatform van VDAB. Deze drie ruimtes bieden een schat aan testmogelijkheden.” Danny somt er enkele op: “Elk bedrijf kan hier met eigen goederen en mensen een technologie of productontwikkeling in de gewenste procesopstelling testen en zo oplossingen op maat uitwerken. Of concreet de effecten ervaren van het toevoegen van diensten – zoals e-commerce – op de magazijnwerking. Ook het uitvoeren van een proof of concept in een realistische omgeving is perfect mogelijk. En we bieden natuurlijk alle faciliteiten aan om personeel op te leiden in nieuwe technologieën.”

Wie ondertussen de weg naar Fabriek Logistiek vond, blijkt laaiend enthousiast te zijn over de mogelijkheden, de steun en de dienstverlening. “Zowel kleine als grote bedrijven en organisaties, onderzoekers, aanbieders van innovatieve warehousingproducten en opleidings- en onderwijsverstrekkers, van waar ook afkomstig, zijn van harte welkom”, zegt Danny. “Zij komen hier terecht in een unieke maar vooral niet-commerciële testsetting, waar we hen bewust willen maken van de technologische oplossingen die er bestaan. Het hoeft trouwens niet altijd om een kwantumsprong te gaan: als we iemand kunnen overtuigen om over te schakelen van een manuele pikbon naar een eenvoudige scanner, dan is dat ook vooruitgang en is onze opdracht evenzeer geslaagd. We willen ervoor zorgen dat ondernemers efficiënter kunnen werken en kosten kunnen besparen door hun logistieke proces te herbekijken en eventueel nieuwe technologieën of concepten in te zetten.”

De wereld staat niet stil

We zegden het al: Danny blijft dag in dag uit verder sleutelen aan zijn levenswerk. Samen met zijn collega Peter Trogh beseft hij maar al te goed dat ze binnen Fabriek Logistiek constant alert moeten blijven voor nieuwe ontwikkelingen. “Zo zetten we nu heel hard in op robotisering, omdat de markt daar echt om vraagt. En als je onze nagelnieuwe website bekijkt, zal je merken dat onze dienstverlening ondertussen veel ruimer is geworden dan enkel het aanbieden van testmogelijkheden. Onze hallen blijken de ideale locatie om nieuwe medewerkers op te leiden of je personeel te trainen tijdens de implementatie van logistieke concepten. Ook teambuildingsactiviteiten zijn mogelijk! Daarbij worden de infrastructuur en de concepten van Fabriek Logistiek ingezet voor ludieke spelopdrachten, waardoor de drempel voor technologische innovatie sterk verlaagt. Ook als eventlocatie blijkt Fabriek Logistiek ideaal geschikt. Wie op zoek is naar een ruimte om demo’s te geven voor klanten of producten te presenteren voor een groter publiek, is bij Fabriek Logistiek eveneens aan het juiste adres.”

Voor de logistieke topregio die Oost-Vlaanderen zonder enige twijfel is, was de droom van Danny dus een fantastische ingeving. Een droom die vandaag aan ondernemers de kans biedt om hun logistieke processen te optimaliseren en zich te wapenen voor de toekomst.

Auteur: Piet Baeke

website